Vil du lære å lese fortere?

Tenk om du kunne lese dobbelt så fort! Ville du lest dobbelt så mye, eller brukt halve tiden?

Når du har lest denne artikkelen har du nemlig mulighet til å lære å lese dobbelt så fort på bare én dag. Dette gjelder hvis du i utgangspunktet leser i normalt tempo. Etter et par-tre uker med regelmessig trening kan det dobbelte bli din vanlige lesehastighet. Med litt ekstra innsats kan du flerdoble hastigheten du har i dag. Tenker du nå at jeg reklamerer for et kurs eller en bok? Det finnes kurs og bøker, men du kan også gjøre alt selv, helt gratis, og akkurat når det passer deg.

Høres det for godt til å være sant? Hvorfor er det ikke almen kjent, hvis det er så enkelt? Saken er nok den at du må ta ansvar selv for å gjøre det, og faktisk bruke noen timer på å trene på teknikkene. Da trenger du to ting: informasjon og motivasjon. Informasjonen finner du ved å klikke på linken nederst i artikkelen.

Så, hva med litt motivasjon?

Hvor mye leser du om dagen? På fritiden, på jobben, på bussen? Bøker, aviser, på skjermen, på mobilen? Vi er alle forskjellige. Noen er ikke glad i å lese, og velger kanskje en hverdag der de ikke trenger å se en tekst. Du er antagelig ikke en av dem, ettersom du leser om hurtiglesing. I den andre enden av skalaen finner vi folk som leser på jobben, men ikke nøyer seg med det – de sitter med nesa i boka på sengen, på stranda og til og med under restaurantbesøk. Jeg håper på deres vegne at de kan lese fort, enten de har studert teknikkene eller kommet fram til det intuitivt. Resten av oss ligger nok et sted midt imellom.

Langt de fleste av oss må i blant lese. Akkurat disse gangene er det typisk at lesing ikke frister. Det kan være en ny lov du trenger i jobben eller en filosofisk tekst til eksamen i ExFil. Vil du ikke helst bli ferdig med det på en brøkdel av tiden? Eller de gangene du ønsker å lese ferdig en bok eller artikkel, men også vil rekke en skitur før det blir mørkt?

For meg handler det om tidsstyring. 24 timer er for kort tid hver dag. Hvis jeg kan gjøre noe raskere uten å miste kvaliteten, gjør jeg det gjerne – spesielt når en relativt liten tidsinvestering gir så gode resultater.

Det handler faktisk ikke nødvendigvis om å lese så veldig fort, men om å velge riktig hastighet. Vet du forskjellen mellom å skumlese og hurtiglese, eller mellom skanning og superlesing? Disse, og noen flere, er teknikker som kan benyttes ut ifra hva målet med lesingen er. Vil du sette deg godt inn i teksten eller repetere? Finne et tema? Eller både lese fort og oppfatte det meste av innholdet? Du velger og bestemmer selv, bare du kan teknikkene.

Vi burde lært det på skolen, rett etter leselæringen der ferdighetene blir målt i ord per minutt – gjør man det i norsk skole som i Russland? Det hadde gjort skolelivet fremover så mye lettere, og kanskje ikke så mange hadde falt bort fra skolen. Jeg vet ikke om vi kan foreslå hurtiglesing som ekstraundervisning i skolen, men de som lærer teknikkene selv har i hvert fall en mulighet til å lære teknikkene bort til egne barn.

Vil du lære det selv som voksen, er et tips å gjøre det sammen med en venn. Det blir plutselig mindre flaut å lære å lese igjen, og litt konkurranse kan gjøre det mer spennende. I det minste må du måle lesehastigheten før og etter treningen for å se resultatene. Da kan du slå rekorden fra gang til gang. Fordi jeg har lært det før, kan jeg ikke dele mine egne erfaringer med opplegget her. Men teknikkene er de samme, så jeg vet det vil gi resultater.

Så hva er det snakk om?

Det var en gang to norske menn som brukte flere år på å sette seg inn i faglitteratur om lesing fra hele verden. Jobben resulterte i en bok og en nettside der alle teknikker presenteres for selvlæring. Vil du ha litt hjelp, kan du selvsagt be dem om å organisere et kurs. Blir du spesielt begeistret av resultatene, kan du lage ditt eget kurs. Et forslag for presentasjonen er faktisk å finne på samme nettside. Er det ikke imponerende? Jeg velger å legge denne artikkelen i kategorien «Inspirasjon», fordi dette inspirerer meg til å gi mer til omverdenen. Sjekk det ut på:

http://hurtiglesing.no/index.htm